Jdi na obsah Jdi na menu

Předměty

17. 2. 2009

 

Co studovat a jak se tím moc netrápit...

 

Radil mi kamarád, před odjezdem do Sevilly při vyplňování dokumentů: „S tím si nelam hlavu, stejně si to tam všechno změníš, nemusíš si tam teď napsat předměty, které pak budeš studovat. Všichni si to mění.“ A já z toho měla stejně vítr a stejně jsem pořád řešila, jaké předměty do Learning Agreementu napsat. Nakonec jsme se stejně přesvědčili, že měl pravdu. Po příjezdu jsme měli ještě měsíc čas si zapsané předměty změnit. Můžete chodit na všechno na co chcete a do konce října (v zimním semestru) se rozhodnout, co si nechat zapsat neboli matrikulovat na univerzitě v Seville. Víceméně to řešení ale k něčemu bylo, protože je důležité na ty předměty chodit od začátku, pokud si je pak přeci jen chcete nechat zapsat, dozvíte se, co se od vás čeká a někde je i povinná docházka. Takže není nejlepší začít s něčím až od toho konce října.

Také si musíte vybrat předměty podle toho, jak se vám hodí do rozvrhu. To byl asi největší oříšek. Protože jsme v zimním semestru chtěli chodit na nějaké předměty v angličtině a na co nejjednodušší, vybrali jsme si anglický obor na Escuele. (Escuela je součást ekonomické fakulty, jenže je o dost lehčí, zdálo se nám to spíš jako taková vyšší střední. Ačkoli né že by to bylo všechno úplně primitivní, to zas nechci tvrdit, ale pár ulejváckých předmětů tam mají. Taky nemůžu moc soudit, protože na fakultě jsem žádný předmět neměla, tak nevím jestli je to tam těžší.)

Předměty v angličtině má jedna třída, mají pevný rozvrh, takže jsme si museli vybrat předměty s nimi a ty mít jako základ a ostatní přizpůsobovat jim, když nebyly žádné paralelky. Dále jsme si vybrali i nějaké předměty na oboru turismus a také na institutu jazyků. Z čistě praktických důvodů jsme zvolili jazyky, které jsme už studovali, protože opakování je matka moudrosti a taky jsme chtěli mít pojištěné nějaké kredity, kdyby nám to studium v cizím jazyce moc nešlo. Takže jsme kromě španělštiny chodili ještě na angličtinu a němčinu. Španělština je jen jednosemetrová (tuším za 4 nebo 6 kreditů) a pokud projdete úspěšně svojí úrovní, pokročíte v dalším semestru do další. Oproti tomu ostatní jazyky jsou roční. Tzn. dostanete kredity jedině, když tam chodíte celý rok. A tuším, že to bylo za 1. a 2. úroveň 8 kreditů a za 3. a 4. úroveň 10 kreditů. Ovšem pak, když přijeli erasmáci na druhý semestr, tak se některým z nich podařilo přesvědčit vyučující, že budou chodit na jazyk jen druhý semestr a pokud napíšou test na konci, společně s námi, tak kredity dostanou. Pro zimní semestr to ovšem neplatí!!! To se píše jen průběžný test, který nic neznamená.

Ještě sem časem snad hodím konkrétní předměty, co jsme studovali, pro inspiraci...

 -klk-