Jdi na obsah Jdi na menu

Jak sehnat kolo

16. 11. 2008

   Na trhu.

   Pokud vás příliš netrápí etická otázka vlastnictví zcizené věci, pak doporučuji pořídit si kolo kradené. Můžu vás totiž ujistit, že ztráta takového kola vás bude mrzet méně, než ztráta kola koupeného za větší peníze, např. z bazaru nebo dokonce nového!! (Pokud tedy existuje v řadách českých erasmáků někdo, kdo by si to vůbec mohl a chtěl dovolit.) A že vám ho ukradnou, to je bohužel v Seville dost velká pravděpodobnost.

   Takže, neváháte-li pořídit si kolo kradené, zajděte si na nedělní trhy, které se konají na velkém parkovišti přímo u řeky (té pravé) na Isla Cartuja, hned jak přejedete most od Plaza de Armas. Dá se tam sehnat vše, ale možná napoprvé budete v šoku z toho vetešnictví, co tam uvidíte. Mají tam ale výborné ceny ovoce a zeleniny, takže jestli bydlíte blízko, doporučuju zajít si tam každou neděli.

   Jestli se vypravíte pro kolo, určitě s tím dlouho neotálejte a snažte se tam být co nejdřív, třeba už tak v osm nebo devět hodin ráno. Ať nepropásnete nejlepší nabídky. Samozřejmě smlouvejte, ale o moc vás nepustí. Většinou jsou to cikáni, co pláčou, že děti nemají co jíst (proto oni ty kola kradou, že...). No, samozřejmě většinou nabízejí staré trosky horských kol, které už nemají žádnou hodnotu, ovšem k místním dopravním účelům plně poslouží. Ceny se pohybují kolem 25-35 euro.

   Když mi mého plechového miláčka ukradli (byla to ovšem z části moje vina, protože jsem ho nechala uvázaného přes noc před domem - to nikdy nedělejte!! ),  vypravila jsem se na trh hned nadcházející neděli, protože jsem si už nedokázala představit, jak bez kola v Seville normálně žít a fungovat. Narazila jsem tam na jednu červenou krásku, staré kolo s nosičem a dynamem (pochopitelně nefunkčním), pouze s jednou a to přední brzdou (taktéž nefunkční). Jenže bylo nádherně stylové a usmlouvala jsem ho za 17 euro, bezva kauf! Měla jsem ho moc ráda, teď už na něm někde jezdí jakýsi maročan...

   Což mě přivádí ještě k poslednímu tématu...co s kolem na konci pobytu? Jednoduše ho zase na trhu prodáte. Dá se dokonce udat ho i za tu samou částku, tudíž to znamená, že jste jezdili celý rok zadarmo! Popřípadě slevíte 5-10 euro, což je pořád paráda, no uznejte! Něco vás ovšem kolo bude stát během užívání. Jelikož to jsou už staré stroje, často jim něco upadne, a to v lepším případě. Běžným vybavením cyklisty musí být lepení, jelikož ulice jsou plné střepů a tak se vám snadno stane, že píchnete. Ovšem já měla takové štěstí, že se mi takováto nehoda ani jednou nepřihodila. Duši totiž lepit neumím, takže bych musela zřejmě prosit o pomoc nějakého mužské člena czech-teamu. Moc mi to pravda nebrzdilo, ale když člověk jezdil pomalu a opatrně, tak se dalo i tak. Mnozí zažili s bicicletami nejedno trápení, ovšem pozitivům se to rozhodně nevyrovná. Dokonce i náklady jsou zanedbatelné. Na čem ale nešetřte - dobrý řetěz a zámek! (Dá se pořídit i v železářství za cca 10 eur.) A vzhůru do pedálů!!!

-klk-

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář