Jdi na obsah Jdi na menu

Córdoba

9. 11. 2008

300 tisícové město na řece Guadalquivir, dobře přístupné ze Sevilly po neplacené A4 (Autovía del Sur) něco přes hodinu jízdy autem. Díky své bohaté historii se pyšní rozmanitou nabídkou historických památek.

 

Město patřilo postupně Vandalům, Byzantské říši (544-571) i Vizigótům (572), roku 711 ho dobyli Arabové a o pět let později se Córdoba stala hlavním městem islámského emirátu. V období arabské nadvlády bylo město jedním z nejbohatších, bylo i duchovním a kulturním centrem islámu. Okolo roku 1000 byla Córdoba jedním z největších měst na světě s půl milionem obyvatel. V roce 1236 Córdobu v rámci reconquisty dobyla Kastilie.

 

Tvář města a hlavní turistickou atrakci tvoří UNESCEM chráněné historické dědictví zahrnující románský most a arabskou mešitu přestavěnou na katedrálu. V jeho blízkosti se v historickém centru nachází také známá "Juderia", tedy židovská část města s malebnými uličkami či různými synagogami.

 

Info:

 

Tato hlavní a turisty nejnavštěvovanější část se společně s dalšími lákadly historického centra dá zvládnout během jediného dne. Pro prohlídku jsou samozřejmě opět nejlepší dobou jarní či podzimní měsíce. Před návštěvou města si je také dobré zjistit otevírací dobu například katedrály (vstup 8e), apod. Jako nejvhodnější parkovací variantu doporučuji parkoviště u obchodního centra Eroski - El Arcángel (asi 3e na den) bezprostředně u sjezdu z A4 za fotbalovým stadionem, na Calle del Compositor Rafael Castro. Odtud je to k mostu a katedrále asi 15 minut pěšky, zajíždění autem do uliček města nemá smysl, neušetříte ani čas, ani peníze. Vhodné spojit s vícedenním výletem například do Carmony, Madridu, Toleda, Granady...

 

Fotogalerie:

 

z naší červencové návštěvy v Klárčině albu odsud http://klakuc.rajce.idnes.cz/nikca/#DSCN6328.JPG

 

 -lav-

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář